Новини

23 квітня 2014 року Вищий адміністративний суд України погодився з постановою Київського апеляційного адміністративного суду  від 16 жовтня 2013р., згідно з якою Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зобов’язаний повернути Відкритому недержавному пенсійному фонду «ВСІ» пенсійні активи, раніше передані на депозитний рахунок до банку «Таврика», який перебуває у процесі ліквідації.      
           
Відповідно до п. 2 ст. 48 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» пенсійні активи не можуть включатися до ліквідаційної маси банка-зберігача та інших банків. Ці активи повинні бути повернені недержавному пенсійному фонду до початку процедури ліквідації банку.

Але попри  те, що ця норма Закону знайшла відображення у підзаконних актах (в тому числі і прийнятих ФГВФО), Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який, після  відсторонення керівництва та власників банку «Таврика»,  відповідно до закону приймає на себе їх повноваження та фактично займається ліквідацією банку, більше року не погоджувався добровільно повернути наявні в банку «Таврика» пенсійні активи Відкритого недержавного пенсійного фонду «ВСІ».

Рада недержавного пенсійного фонду звернулася до суду із необхідністю захисту інтересів майже 5 тисяч фізичних осіб, які є учасниками НПФ «ВСІ».  Більше року Відкритий недержавний пенсійний фонд «ВСІ» та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з’ясовували відносини у судах різної інстанції. Було проведено декілька заходів, зокрема круглий стіл за участю відомих  юристів, державних діячів та інших зацікавлених осіб щодо захисту прав учасників недержавних пенсійних фондів.

Наголос спільноти був єдиний – довіра до системи недержавного пенсійного забезпечення може буди тільки тоді, коли пенсійні накопичення учасників недержавних пенсійних фондів будуть захищені. Банківська система та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повинні приймати активну участь у захисті пенсійних накопичень учасників недержавних пенсійних фондів.

Правову позицію пенсійного фонду, щодо необхідності повернення в повному обсязі пенсійних активів з ліквідуємого банку та не входження таких активів в ліквідаційну масу банку, поділяє і Національний банк України.

23 квітня 2014 року Вищий адміністративний суд України поставив крапку у спорі між Відкритим недержавним пенсійним фондом «ВСІ» та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, зобов’язав Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повернути пенсійні активи.
   
Додаткові відомості:


Відкритий недержавний пенсійний фонд «ВСІ» зареєстрований 27 липня 2004 року. Вкладниками фонду виступають промислові підприємства, профспілки та фізичні особи.

Адміністратором НПФ «ВСІ» виступає Всеукраїнський адміністратор пенсійний фондів.

Компанією з управління активами - Компанія з управління активами «Всесвіт».

Банком-зберігачем - ВАТ «Ощадний банк України».
28.04.2014
Контакти
Адреса:
04119, м. Київ,
вул. Білоруська,
23, літера "А"
Email:
info@vseapf.com.ua
Телефон:
(044) 207-02-94
Телефон інформаційної лінії: 0-800-501-925
Щоб отримати безкоштовну консультацію, надішліть Ваше запитання та email, або телефон
* заповнення обов’язкове