Новини


Міністерство фінансів України оновило формат діалогу з бізнес-спільнотою. Темою першої зустрічі в новому форматі став податковий напрям, провів її заступник Міністра фінансів Сергій Верланов за участю співробітників профільних департаментів та фахівців Проектного офісу реформ.

УА АПФ на зустрічі обговорила з представниками Мінфіну шляхи вирішення проблемних питань в оподаткуванні та податковому статусі НПФ (включення в реєстр неприбуткових установ, застосування норм податкового кодексу щодо звільнення оподаткування діяльності НПФ податком на додану вартість, строки проведення ліквідаційних перевірок органами ДФС, тощо). Оскільки НПФ створюються, працюють та ліквідуються за спеціальним законодавством, то часто виникають неузгодженості між нормами загального та спеціального законодавства, можливості неоднозначних тлумачень, тощо. Такі колізії та неоднозначні тлумачення призводять на практиці до порушення інтересів майбутніх пенсіонерів – учасників НПФ, заниження доходності їх пенсійних накопичень, подвійного оподаткування пенсійних накопичень, недоотримання державним бюджетом податків.

Шляхом вирішення можуть стати узагальнені рекомендації Мінфіну для органів ДФС стосовно застосування норм податкового законодавства в сфері недержавного пенсійного забезпечення з урахуванням особливостей діяльності НПФ. УА АПФ домовилась надати Експертній раді Мінфіну перелік проблемних питань щодо застосування норм податкового законодавства до НПФ, а також технічну експертизу цих питань, пропозиції щодо шляхів їх вирішення. 

Коментує Тетяна Сальнікова, голова Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів:

«Приємно вражена новим форматом зустрічі Мінфіну з бізнесом. Дві з половиною години інтенсивної роботи. Коло питань включало як загальні, актуальні для більшості підприємств, так і секторальні, надважливі для певних галузей економіки. Організатори відібрали питання, які справді найбільше хвилюють бізнес наразі, це серйозна кропітка робота, з якою на "відмінно", на мій погляд, впорався офіс реформ Мінфіну. Хочу подякувати за окрему увагу сфері недержавного пенсійного забезпечення, за розуміння соціальної важливості цієї сфери, а відтак - більшої вразливості. Особисто заступнику міністра пану Сергію Верланову - за готовність "з колес" вирішувати низку проблем, які накопичились у державному регулюванні цього сектору. Був дійсний діалог. Мабуть, ми вперше мали таку конструктивну розмову з Міністерством фінансів. Впевнена, що запропонована Сергієм Верлановим подальша робота над більш вузькими конкретними питаннями в сфері недержавного пенсійного забезпечення з експертної радою Міністерства фінансів буде такою ж плідною».

19.10.2018
Контакти
Адреса:
04119, м. Київ,
вул. Білоруська,
23, літера "А"
Email:
info@vseapf.com.ua
Телефон:
(044) 207-02-94
Телефон інформаційної лінії: 0-800-501-925
Щоб отримати безкоштовну консультацію, надішліть Ваше запитання та email, або телефон
* заповнення обов’язкове