Новини

 

Розуміючи, що пенсія від держави маленька, і на неї жити гідно в поважному віці неможливо, все більше українців накопичують собі на майбутнє, в тому числі, в недержавних пенсійних фондах. При цьому, дуже важливо, щоб у людини була доступна, зрозуміла та достовірна інформація про роботу НПФ – тоді можна обрати собі фонд, слідкувати за його діяльністю, перевести в інший, якщо щось не подобається.


Раніше квартальні та річні показники роботи НПФ оприлюднювала Нацкомфінпослуг, і людина могла в одному місці знайти інформацію про будь-який фонд, порівняти їх роботу між собою. А щоденні показники мали оприлюднювати НПФ на своїх сайтах та адміністратори НПФ на своїх. Систему розкриття інформації про діяльність НПФ потрібно було вдосконалювати. Хотілось, щоб квартальні показники НПФ на сайті державного регулятора були більш зрозумілими для людей, порівняння простіше та наочніше. А на сайтах НПФ, щоб зберігалась вся історія щоденних показників, та їх оприлюднювали в однаковому вигляді всі фонди, й цими даними могли б користуватись люди та регулятор для контролю за фондами та своїми накопиченнями. 

Ситуація могла б покращитись вже цього року. Адже, відбулась довгоочікувана зміна регулятора недержавних пенсійних фондів. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» від 12 вересня 2019 року, № 79-IX (так званий СПЛІТ) регулятором недержавних пенсійних фондів та адміністраторів недержавних пенсійних фондів з 01 липня 2020 року стала Національна комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі НКЦПФР).

Починаючи з 01 липня 2020 року НКЦПФР розробила декілька нових нормативних документів, які регулюють діяльність зазначених суб’єктів, зокрема Положення про порядок складання, подання та оприлюднення адміністратором недержавного пенсійного фонду адміністративних даних, у тому числі звітності з недержавного пенсійного забезпечення (рішення НКЦПФР від 23.07.2020 №379). Відповідно до цього Положення змінились форми звітності про діяльність НПФ, порядок звітування та оприлюднення даних про діяльність НПФ.

На жаль, зміни відбулись не в кращу сторону. Фактично система подання та оприлюднення звітності про діяльність НПФ відкинулась на 10 років назад. Якщо раніше адміністратори подавали звітність про діяльність НПФ безкоштовно, у спеціальному програмному рішенні, яке містило контролі, історію звітів, тощо, та напряму до регулятора (Нацкомфінпослуг), то зараз старе рішення не працює (НКЦПФР вирішила не забирати собі Комплексну інформаційну систему Нацкомфінпослуг – КІС), звітність адміністратори роблять самостійно, й хто на що гаразд. Крім цього, за можливість подати звітність адміністратори повинні сплачувати гроші (АРІФРУ - це уповноважена особа НКЦПФР).

Також важливо, як і де відбувається оприлюднення інформації про діяльність НПФ. Відповідно до вищевказаного Положення адміністратори НПФ повинні оприлюднювати щоквартально інформацію про діяльність НПФ у загально доступній базі НКЦПФР (фактично це база stockmarket.gov.ua). Там інформація про діяльність НПФ оприлюднюється разом з інформацією від емітентів ЦП, бірж, компаній з управління активами, торговців. Таким чином, споживачу, щоб знайти потрібний НПФ, необхідно, як мінімум знати код ЄДРПОУ або точну назву адміністратора цього НПФ https://stockmarket.gov.ua/cabinet/

Загальної інформації про діяльність НПФ, як раніше оприлюднювала Нацкомфінпослуг по всіх НПФ (https://nfp.gov.ua/ua/NPF/), вже не має, й на жаль, не буде. Попри численні заяви, реальні дії нового регулятора не роблять систему недержавного пенсійного забезпечення більш прозорою та наближеною до людей, нажаль, поки все рівно навпаки.

Станом на дату публікації цього матеріалу НКЦПФР не оприлюднила дані по огляду ринку недержавного пенсійного забезпечення, як до цього робила Нацкомфінпослуг. Тому скільки недержавних пенсійних фондів в Україні станом на останню звітну дату, скільки адміністраторів подало звітність про діяльність НПФ достеменно не відомо. 

Ми проаналізували, а як же відбувається оприлюднення даних самими адміністраторами НПФ. Виявилось, що окремі АПФ не оприлюднили інформацію про діяльність НПФ взагалі, на сайтах деяких інших ця інформація виявилась неповною або некоректною. Таким чином, фахівці Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів фактично проводили розслідування, щоб відшукати та зібрати дані про діяльність недержавних пенсійних фондів на https://stockmarket.gov.ua/cabinet/ та на сайтах адміністраторів недержавних пенсійних фондів. Але ж ми фахівці, ми знаємо, де шукати, куди дивитись. А що робити людині, яка просто хоче укласти пенсійний контракт, та шукає недержаний пенсійний фонд? Яка хоче порівняти результати діяльності свого недержавного пенсійного фонду з іншими? Яка просто хоче подивитись, як працює недержавний пенсійний фонд, вкладником якого вона є? У такій купі несистемної та різноформатної інформації нормальна людина не буде колупатись, а просто накопичуватиме там, де зрозуміло, наприклад, «під матрацом».    

Ми впевнені, що так не повинно бути. Для того, щоб діяльність недержавних пенсійних фондів та їх надійність були очевидними та зрозумілими, щоб все більше людей здійснювали пенсійні накопичення, інформація про НПФ має бути систематизованою, зрозумілою, відкритою та доступною (в тому числі в одному, спеціально призначеному для цього місці, не змішуючись с іншою інформацією). А державний регулятор має проводити аналіз звітності НПФ, систематизувати її та контролювати оприлюднення. Адміністратори НПФ повинні нести відповідальність за не оприлюднення або некоректне оприлюднення даних про діяльність НПФ.

Що ми зрештою маємо: УААПФ вдалось зібрати дані щодо 55 недержавних пенсійних фондів, з них 3 корпоративних, 5 професійних та 47 відкритих. Загальна чиста вартість активів всіх недержавних пенсійних фондів 3 479 049 167,96 гривень. 46% від активів системи складають активи Корпоративного пенсійного фонду НБУ.

Більш детально за посиланням: (таблиця Чиста вартість активів НПФ станом на 30.09.2020 р.)

Переважна більшість недержавних пенсійних фондів показала прибуток за 9 місяців 2020 року. Тільки 6 НПФ задекларували збиток за підсумками 9 місяців 2020 року, але цей збиток переважно був пов'язаний із порушеннями в операційній діяльності НПФ. Так, у компаній, що здійснюють управління активами КПФ «Стирол», Професійного фонду «Хлібний» та Відкритого НПФ «Ніка» було анульовано ліцензію на управління активами. Ради вищевказаних фондів, всупереч вимогам закону, не уклали договори із новими КУА, а державний регулятор НКЦПФР не вплинув на ситуацію. Таким чином, діяльність цих фондів фактично заблокована, і як наслідок, результат збитковий.

Більш детально за посиланням: (таблиця Зміна ЧВ ОПА за 9 місяців 2020 року (дохідність НПФ)

Найбільші відкриті недержавні пенсійні фонди протягом 2020 року отримали дохідність та показали результат, який перевищив рівень інфляції у 2020 році.

Більш детально за посиланням: (таблиця Зміна ЧВ ОПА за 9 місяців 2020 року (дохідність НПФ) - ТОП відкритих 10 НПФ за розміром активів

Коментує експерт УААПФ, директор Компанії з управління активами «ВСЕСВІТ», Ярослав Савченко:

За даними звітності НПФ станом на кінець 3-го кварталу, 48 з 55 фондів, що оприлюднили звітність, отримали прибуток в цьому році.

Активи НПФ в Україні зросли с початку 2020 року більш як на 20%, та становлять 1,9 млрд грн. (без урахування активів КНПФ НБУ).

Збитків зазнали невеликі фонди, що знаходились під управлінням компаній, стосовно яких НКЦПФР було прийнято рішення щодо анулювання ліцензії на управління активами - ТОВ «КУА та АПФ «Українські Фонди» та ТОВ КУА-АПФ «ОПІКА».

Кращі результати у 2020 році продемонстрували фонди с широкою диверсифікацією активів, які інвестували не лише в депозити та ОВДП, але і в такі активи як банківські метали, нерухомість, єврооблігації. Наприклад, ціна банківського золота зросла більше, ніж на 25%.

Також, кращі результати у фондів, які включили в активи інструменти номіновані в іноземній валюті – ОВДП в доларах та євро, єврооблігації, депозити, розміщені в валюті. Ріст курсів валют, відповідно, привів до росту вартості таких інструменті при переоцінці в гривню.

У 2020 році виплати здійснювали 44 НПФ, загальна сума виплачених коштів 88 701 760,82 гривень.

Більш детально за посиланням: (таблиця Виплати НПФ за 9 місяців 2020 р.)

Потрібно вказати, що у 2020 році, незважаючи на коронакризу, вкладники достатньо активно сплачували внески до НПФ. 50 НПФів отримували внески у 2020 році. Загальна сума сплачених внесків за 9 місяців 2020 року склала 151 335 495,53 гривень.

Більш детально за посиланням: (таблиця Внески до НПФ за 9 місяців 2020 р.)

Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів вважає, що важливим при виборі недержавного пенсійного фонду є не тільки розмір активів, дохідність, інвестиційний портфель та суми виплат, важливим є професіоналізм обслуговуючих компаній, ставлення адміністратора НПФ до своїх клієнтів, те, наскільки адміністратор може донести інформацію про роботу фонду до учасника НПФ, наскільки ця інформація є зрозумілою та коректною. 

Якщо ви хочете знайти інформацію по потрібному недержавному пенсійному фонду, порівняти дані різних фондів, але не знаєте як, звертайтеся до Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів, напишіть нам на електрону адресу info@vseapf.com.ua або зателефонуйте за номером інформаційної лінії 0-800-501-925, ми допоможемо знайти потрібну інформацію та розібратись у ній.  

09.12.2020
Контакти
Адреса:
04119, м. Київ,
вул. Білоруська,
23, літера "А"
Email:
info@vseapf.com.ua
Телефон:
(044) 207-02-94
Телефон інформаційної лінії: 0-800-501-925
Щоб отримати безкоштовну консультацію, надішліть Ваше запитання та email, або телефон
* заповнення обов’язкове